Dacă vrei, poți!

Votul – Un Drept sau o Obligație?

0
Posted in Lege Politică Știri By admin

Din punct de vedere legal, în momentul de față votul este un drept conferit de Constituția României tuturor cetățenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani. Spun în momentul de față întrucât, parlamentarii au inițiat un proiect de lege care a trecut deja de prima cameră decizională din Parlament – Senatul – menit să modifice unele aspecte esențiale cu privire la dreptul de vot.

În eventualitatea în care Camera Deputaților va aproba și respectiv transmite spre promulgare acest proiect de lege în forma aprobată de Senat, către președintele României, cetățenii români vor fi obligați să se prezinte la vot.

Prin urmare, proiectul de lege stipulează că votul este obligatoriu pentru toți cetățenii români cu drept de vot, de la această regulă făcând excepție doar cetățenii români cu vârsta peste 80 de ani sau cei care suferă de boli cronice.

Sancțiunea pentru neparticiparea cetățenilor români la vot este amenda în cuantum de 1.000 ron.

Proiectul de lege mai menționează câteva modificări printre acestea faptul că cetățenii care din diverse motive nu pot vota la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul, vor putea vota și la alte secții de votare și li se va elibera un înscris din care să rezulte că au votat.

Ar fi fost util ca modificarea de mai sus să fie explicită și să menționeze măcar cu titlu exemplificativ, dar nu limitativ câteva din ”diversele motive” care vor putea să confere cetățeanului dreptul de a vota în altă secție de votare decât cea unde figurează pe lista permanentă.

Votul - Un Drept sau o Obligație

Un alt aspect de noutate îl prezintă existența pe buletinul de vot a unui patrulater cu mențiunea ”niciunul dintre candidați nu corespunde”. Astfel, alegătorii care nu vor regăsi pe buletinul de vot nici un candidat care să corespundă cerințelor / așteptărilor lor, vor avea posibilitatea să aplice ștampila de vot pe patrulaterul  ”niciunul dintre candidați nu corespunde”. Chiar dacă aparent acest patrulater nu are nici o relevanță întrucât și în prezent alegătorii au posibilitatea să își anuleze votul aplicând ștampila de vot pe mai multe patrulatere sau neaplicând ștampila de vot pe buletin, introducerea noului patrulater are totuși consecință. Astfel, dacă voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu se va organiza un nou tur de scrutin.

Obligativitatea votului, sancționarea neparticipării la vot și introducerea patrulaterului alb pe buletinul de vot ar putea să producă unele schimbări în sistemul românesc. Mulți văd votul doar ca pe un drept, însă în esența lui acesta vine cu obligația corelativă de a avea o atitudine civică și de a-l exercita. Întrucât atitudinea civică lipsește, amendarea acelora care n-o dețin ar putea fi sancțiunea impusă de parlament după intrarea în vigoare a proiectului de lege.

În prezent Belgia, Grecia, Luxembourg și Cipru au implementat votul obligatoriu.

Intrarea în vigoare a proiectului de lege mai sus sumarizat ar putea și ar trebui chiar să ducă la responsabilizarea tinerilor și implicit să-i aducă la vot. Însă poate cel mai important ar fi ca aceștia să fie interesați și respectiv dornici să aleagă singuri pe cine să voteze, fără influența altora. Un astfel de vot responsabil ar presupune măcar puțină documentare, pe care ar putea s-o facă în special în mediul online.

Leave a Reply