Dacă vrei, poți!

Voi aveți amenzi neplătite?

0
Posted in Articole By admin

Într-o seară nefastă de 13 noiembrie, m-am decis să verific suma pe care o am de plată cu titlul de impozit pe imobil. Pentru că se apropie sfârșitul anului și pentru că în același timp se apropie momentul în care în Oradea se trimit somațiile pentru achitarea impozitului pe imobile și autoturisme (într-un mod puțin cam abuziv aș spune întrucât această procedură nu este conformă principiilor fundamentale de drept, mai exact nu este justificată solicitarea autorităților de achitare a impozitului pe imobile și autoturisme înainte de ultima zi din decembrie a fiecărui an), am decis să tranșez această chestiune și să-mi achit birurile.

Și ca să nu deraiem de la subiect (după cum observați că-i tendința), întrucât Primăria Oradea a implementat o aplicație online în care introduci CNP-ul și poți să verifici cât ai de plată (aplicație pe care o găsiți aici), zis și făcut. Deschid aplicația, introduc CNP-ul și rămân gură cască!

amenda de circulație neachitată

De ce?! Pentru că pe lângă impozitul pe apartament figuram în evidența celor de la Primăria Oradea cu suma de 280 ron neachitată, reprezentând amendă de circulație. Știind că în cursul anului 2014 nu am primit nici o amendă de circulație – asta pentru că-s cetățean model :)) -, am fost derutată la început, pentru ca mai apoi derutarea mea să se transforme în indignare și spre final în revoltă.

Făcând un exercițiu de memorie mi-am amintit că în anul 2012 am luat o amendă de radar cu un astfel de cuantum, pe care am achitat-o la agentul care m-a oprit. Prin urmare, dacă aveam norocul să fie vorba despre acea amendă era achitată.

Însă! Și acum începe distracția, atât din experiențele prietenilor cât și dintr-o experiență a unui membru din familie, aveam cunoștință de faptul că în eventualitatea în care nu deții dovada că ai achitat amenda înregistrată în sistem, o vei mai plăti o dată. Să ne apucăm de căutat procesul-verbal de constatare  și respectiv sancționare a contravenției și chitanța cu care s-a achitat amenda, zic!

Spre fericirea mea, am găsit documentele de care aveam nevoie, însă având în vedere că amenda era din 2012, puteam la fel de bine să nu mai am chitanța respectivă.

Mai mult decât atât, NU e de datoria mea să mă îngrop în hârtii! NU e de datoria mea să păstrez toate amenzile pe care le iau și toate chitanțele, mai ales în condițiile în care am achitat amenda la agentul care a constatat contravenția. E de datoria instituțiilor să comunice, e de datoria agentului constatator să comunice primăriei că s-a achitat amenda.

Vineri dimineața, când m-am prezentat la Primăria Oradea să aflu despre ce amendă e vorba, încă nesigură că în evidența lor figuram cu amenda din 2012, am ajuns la camera 4 – Executări Silite. Un domn extrem de amabil mi-a comunicat că era vorba despre amenda din 2012 (spre norocul meu și al agentului constatator – am să vă explic imediat de ce) și că agentul constatator n-a comunicat Primăriei Oradea că amenda a fost achitată.

Dragi funcționari publici, în cunoștință de cauză doriți să “beneficiați” de prevederile art. 298 din Noul Cod Penal? Chiar vă doriți să răspundeți penal pentru infracțiunea de neglijență în serviciu? În eventualitatea în care nu cunoașteți prevederile acestui articol vă informez că o faptă ca cea descrisă mai sus se încadrează extrem de bine în prevederile articolului 298 și e necesară și respectiv suficientă din partea celui păgubit o plângere penală. Prin urmare, dacă nu doriți să vă treziți cu plângeri penale, v-aș sugera respectuos să vă îndepliniți îndatoririle de serviciu în conformitate cu normele interne și cu prevederile legale.

Leave a Reply