Dacă vrei, poți!

Folclor Românesc, Jazz și Folk într-un mix unic în cadrul Turneului Colors of Maria

0
Posted in Evenimente By admin

Fără tradiții am fi doar o masă amorfă și monotonă. Fără istorie am fi toți o singură Europă, globalizată, așa cum vrea Uniunea. Tradiția și istoria sunt cele două elemente care disting națiunile unele de altele și care încă nu ne lasă să fim doar o țară mare, o Europă mare.

Tradițiile nu trebuie uitate, folclorul nu trebuie dat la o parte. Dacă-i prea conservator pentru mulți dintre voi, folclorul poate fi găsit în multe experimente muzicale, în alăturări de genuri la care nici nu v-ați fi gândit.

Un astfel de experiment are loc în această toamnă în România. E vorba despre un turneu în 10 orașe din țară, în cadrul căruia 7 artiști din 7 țări vor alătura folclorului românesc, accente de jazz, teme folclorice din țările lor de origine dar și compoziții originale.

Proiectul Roots Revival, îl are ca fondator pe iranianul Mehdi Aminian, care a reușit să observe că România are o identitate muzicală unică și a dorit să profite de acest fapt. Proiectul a început în 2013 cu primul turneu – Maramureș – în cadrul căruia s-au desfășurat concerte în patru orașe mari din țară.

Folclor Românesc, Jazz și Folk într-un mix unic în cadrul Turneului Colors of Maria

În toamna aceasta, Roots Revival prezintă turneul sub egida ”Colors of Maria 2014”, având ca element central muzica talentatei și regretatei Maria Tănase. Pe scenă vor urca artiști din Franța, Armenia, Iran, Turcia, Bulgaria, Spania și bineînțeles România. Monica Madas și Maria Casandra Hausi sunt cele două voci românești care vor încânta publicul.

Despre inspirația turneului din această toamnă – Maria Tănase – nu-s multe de zis, asta pentru că marea majoritate am auzit despre ea câte ceva sau dacă nu, măcar o piesă cântată de ea. A fost o artistă desăvârșită cu o voce fermecătoare. Însuși Constantin Brâncuși a fost fermecat de vocea ei, și i-a mărturisit ”Când te aud cântând, Maria, aș fi în stare să sculptez pentru fiecare cântec al nostru, o pasăre în spațiu.” Repertoriul ei extrem de vast, care a cuprins cântece din toate regiunile României, o aduce aproape de fiecare dintre noi, și implicit de fiecare oraș din țară. Dintre cântecele ardelenești care au făcut parte din repertoriul marii artiste, și care ne face și pe noi orădenii să ne amintim cu drag de ea, precizez doar două cântece și anume ”Am avut trei mândrulițe” și ”Eu pe badea-am întrebat”.

În 26 septembrie, la Casa de Cultură din Oradea va avea loc Concertul Colors of Maria 2014. Inovația, dar și modalitatea în care au fost concepute și aduse împreună atâtea tradiții ar trebui să vă suscite interesul. Biletele pentru spectacol pot fi procurate de pe eventim și cu siguranță și de la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor, iar prețul variază între 40ron și 60ron.

Dacă vă decideți să mergeți, aștept păreri ulterioare evenimentului.

No Responses to “Folclor Românesc, Jazz și Folk într-un mix unic în cadrul Turneului Colors of Maria”

Leave a Reply