Dacă vrei, poți!

Călător #prinBihor

2
Posted in Aventură By admin

Înc-o dimineaţă cu trezire la oră matinală, cu o ploaie mocănească ce nu lăsa să se întrevadă vreo urmă din ziua frumoasă ce avea să urmeze.

La iniţiativa şi invitaţia celor de la Euromaidec Touring, am acceptat să iau parte la o plimbare #prinBihor, pentru a descoperi locuri mai puţin căutate, mai puţin vizitate. Proiectul #prinBihor a început în 2013, când a avut loc prima ediţie.

Am rămas surprinsă să văd că-s atâtea de vizitat şi de explorat atât de aproape de Oradea, şi-am zis să împărtăşesc experienţa şi câteva gânduri despre fiecare locaţie vizitată, poate vă tentează măcar unul din obiectivele noastre. De-a lungul drumului am fost însoțiți pe post de ghizi de familia Gașpar.  Pasionați de restaurarea caselor tradiționale, soții Gașpar dețin câteva proprietăți în zonă, unele restaurate deja, altele în curs de restaurare. Uite așa se păstrează vii amintirile din anii ce-au fost.

Ştiaţi că la doar 14km de Oradea există o cetate din vremea voievodului Menumorut?

Cetatea din Biharia

Ei bine, eu n-am ştiut. Se povesteşte că în cetatea de la Biharia, voievodul Menumorut a rezistat 13 zile asediului maghiar de la sfârşitul secolului al X-lea. Cetatea e mai mult o fortificaţie cu valuri de pământ, înălţimea actuală fiind de 5-7 metri.

În localitatea Galoșpetreu, la aproximativ 60 de km de Oradea, am făcut două opriri. Prima, la conacul Frater și Draveczky, care a fost restaurat și acum funcționează în regim de casă de copii. De fapt, nu e chiar o casă de copii, aici, familiile nevoiașe care nu își pot crește copii în condiții decente îi pot trimite, însă aceștia în vacanțe sau weekenduri se pot întoarce. Din cele povestite de dl. Gașpar, copii sunt crescuți aici până când reușesc să-și ia zborul.

Conacul Frater și Draveczky

Ce-a de-a doua locație din Galoșpetreu a fost o gospodărie mijlocaș care datează din 1880, restaurată surprinzător de bine de familia Gașpar. Mobilierul, hainele tradiționale, obiectele de decor de pe pereți, uneltele, totul vorbește despre ceva ce-a fost și n-are să mai fie.

gospodărie mijlocaș din 1880 pic8

Pasiunea pe care familia Gașpar o pune în păstrarea suflului dat de trecerea timpului unor locuri, case și obiecte e rar întâlnită.

gospodărie mijlocaș din 1880 pic2

Comuna Sălacea, supranumită și satul celor 1000 de pivnițe, n-are atâtea familii, câte pivnițe s-au păstrat. Un aspect interesant e faptul că pivnițele nu sunt amplasate în curtea caselor, ci în anumite zone, unde pământul permite săparea unor astfel de pivnițe. Cu încuietori sofisticate pentru orășeanul din noi, aceste pivnițe au dat de lucru băieților care n-au reușit să deschidă ușor pivnița, chiar dacă avea cheia potrivită. Oamenii din Sălacea păstrează în pivnițe vinul dar și uneltele care nu sunt atât de des folosite. Am putea zice că pivnița-i un fel de cămară a orășeanului.

Tot în Sălacea, am vizitat o altă gospodărie restaurată de familia Gașpar, care datează din 1850. Gospodăria tipică a familiei nevoiașe din ziua de azi. În cei 13m² trăia și se gospodărea o familie cu șase membri. Când ne gândim că-n ziua de azi un dormitor de apartament are 12m² și ni se pare mic. Căsuța era compartimentată în două, cu o bucătărie/cămară și spațiu de dormit.

Podul de cărămidă din Sălacea

Unul dintre cele mai vechi poduri de cărămidă din Bihor, care datează din secolul XVIII se găsește tot în comuna Sălacea. Atât de multe de văzut într-o comună atât de mică și primitoare.

În localitatea Otomani, am vizitat Conacul Komaromi, care a fost restaurat parțial și momentan funcționează în regim de muzeu. Grandoarea oferită atât de stilul arhitectural cât și de înălțimea încăperilor e surprinzătoare. O parte din camerele conacului au fost completate cu obiecte de mobilier și veselă din diferite perioade, proprietatea familiei Gașpar.

Conacul Komaromi din Otomani

Castelul Stubenberg din Săcuieni e un diamant arhitectural. Construit inițial într-un stil clasic, castelul are și influențe britanice denotate prin așa-zisa grădină de iarnă, situată în aripa dreaptă a castelului. Grădina de iarnă a fost de fapt, o zonă cu verdeață, înconjurată de geamuri uriașe. În fața clădirii se poate observa un parc dendrologic sălbatic, dar și rămășițele unei fântâni decorate cu un vultur. Sălile imense te duc cu gândul la multitudinea de baluri care s-au desfăşurat acolo, la ţinutele fascinante care s-au perindat prin ele şi la eleganţa cu care s-a dansat. În curs de restaurare, castelul are nevoie constantă de fonduri. Sunt sigură că de îndată ce va fi chiar și parțial restaurat, va suscita interesul multor turiști.

Castelul Stubenberg din Săcuieni

Surprinzător câte povești are de spus județul Bihor! De-am avea timp să ne plecăm urechea la fiecare poveste, să ne oprim măcar câteva clipe în fiecare localitate, am descoperi atâtea povești fascinante.

Oare câte povești am strânge de-am fi călători #prinBihor doar o săptămână? Poate aflăm în următoarea aventură alături de Euromaidec Touring #prinBihor.

2 Responses to “Călător #prinBihor”
  1. Euromaidec Touring

    Mulțumim frumos Daniela pentru că ne-ai fost alături în a descoperi destinații de neuitat, povești fascinante și oameni frumoși.
    Adevărul e că prin Bihor e tare fain!

    • admin

      Mulțumesc încă o dată pentru invitație! 🙂

Leave a Reply